Boeken

1882 - Jehovah

Auteur: Elisabeth, koningin van Roemenië onder het pseudoniem Carmen Sylva

Pauline Elisabeth Ottilie Luise zu Wied, dit was haar echte naam. Ze werd geboren op 29 december 1843 in Neuwied, Duitsland. Ze was de dochter van een Duitse prins, Hermann zu Wied en Marie van Nassau-Weilburg.

Op 18-jarige leeftijd leerde ze prins Karel van Hohenzollern-Sigmaringen kennen en 8 jaar later trouwde ze met hem. Nog geen jaar later werd hun dochtertje Maria geboren, die echter op 4-jarige leeftijd reeds stierf. In 1866 werd haar echtgenoot vorst, Carol I, en in 1881 koning van Roemenië, tot aan zijn dood in 1914.

Elisabeth was kunstzinnig aangelegd, ze speelde piano en orgel en weidde zich aan de zangkunst. Daarnaast schilderde ze en schreef ze boeken. Tot haar werk behoren onder andere. sprookjes, gedichten en romans. Haar werk werd, behalve in het Duits en Roemeens, ook in een aantal andere talen uitgegeven, waaronder het Nederlands. Verder was ze ook aktief op het terrein van liefdadigheid en op sociaal en cultureel gebied. Zo hielp ze zelfs de gewonde soldaten verzorgen tijdens de Russisch-Turkse oorlog.

Na een rijk gevuld leven stierf Elisabeth op 2 maart 1916 te Boekarest, in de leeftijd van 72 jaar.

 

Elisabeth, koningin van Roemenië
1843 - 1916

 

Het boek:

 

 

 

naar boven