Boeken

1869 - Bijbelverklaring

Auteur: Karl August Dächsel - F. P. L. C. van Lingen

Van Lingen vertaalde deze 'Bijbelverklaring' van Dächsel in 1869 - sindsdien zijn er verschillende edities verschenen. Deze encyclopedie is een indrukwekkend werk dat veel gebruikt werd. De Bijbel die men gebruikte als basis was de Statenvertaling.

Karl August Dächsel, men zei August, is geboren op 24 november 1818 in Naumburg (Saale). August Dächsel studeerde theologie aan de Universiteit van Leipzig, nadien aan de Universiteit van Halle. Na een lange betrekking van huisleraar werd hij in 1847 parochiepriester in Hirschfeld. Na 5 jaar wisselde hij deze in voor de functie van priester in Hohenbocka. Kort nadien huwde hij met Friederike Vincentz, samen kregen ze 8 kinderen. In 1858 vertrouwde men hem de parochie van Neusalz an der Oder toe. In Hirschfeld en Neusalz wijdde hij zijn vrije tijd aan theologische studies en het samenstellen van Bijbelse, liturgische en hymnologische onderwerpen. Hij begon ook in die tijd met zijn levenswerk namelijk de 'Wetenschappelijke Verklaring van de Bijbel'. In 1868 ontving hij zijn laatste parochietoewijzing, namelijk Steinkirche.

Hij overleed op 23 september 1901 in Steinkirche, in de leeftijd van 82 jaar.


 

 

Het boek: Hieronder zijn levenswerk, dat in het Nederlands vertaald werd door de Nederlands Hervormde predikant Frederik Philip Louis Constant van Lingen (Hurwenen, 1832 - Velp, 1913), stichter van het Gymnasium te Zetten.

 

 

 

Bladzijde 7

 

Bladzijde 23

 

Bladzijde 31

 

Bladzijde 289

 

 

naar boven