Boeken

1829 - Geschiedenis van de veranderingen der Protestantse kerken

Auteur: Jacques - Bénigne Bossuet

Jacques - Bénigne Bossuet was een Franse bisschop en theoloog. Hij was de hofprediker van de zonnekoning Lodewijk XIV en wordt geroemd als één van de beste sprekers ooit. Zijn invloed aan het hof en als politicus was groot.

 

 

19de eeuws standbeeld in de kathedraal van Meaux

 

Jacques - Bénigne Bossuet is geboren op 27 september 1627 te Dijon, Frankrijk, in een familie van magistraten. Zijn vader was rechter in het provenciale hooggerechtshof.

Zijn ouders beslisten dat hij een carrière diende te maken in de kerkelijke kringen. Na zijn opleiding stapte hij in 1652 terug in het civiele leven als aartdiaken. In hetzelfde jaar, op 18 maart 1652, werd hij tot priester gewijd. Enkele weken later verdedigde hij met succes zijn doctoraat godsgeleerdheid. In 1657, in Metz, predikte Bossuet voor Anna van Oostenrijk, de moeder van Lodewijk XIV. Als gevolg daarvan kreeg hij de eretitel van "Raadgever en prediker van de Koning". In 1662 predikte hij zijn beroemde preek "Over de taken van Koningen" tot Lodewijk XIV in het Louvre. Op 13 september 1670 werd hij benoemd tot docent van de negenjarige Dauphin, het oudste kind van Lodewijk XIV. In 1670 werd hij tot bisschop gewijd. Hij was bisschop van Meaux van 1681 tot 1704.

Onlangs een jarenlange goede gezondheid werd hij ziek vanaf 1702. Hij leed aan chronische nierstenen. Twee jaar later, op 12 april 1704, overleed hij en werd hij vervolgens begraven in de kathedraal van Meaux.

Boek: Sinds het begin was hij bezig met regelingen voor het verenigen van de hugenoten aan de Roomse Kerk. Met dit doel schreef hij vele boeken. Waarschijnlijk was zijn meesterwerk het boek dat we hier tonen. Het werd in het Frans uitgegeven als "Histoire des variations des Églises protestantes.

 

 

 

 

 

 

naar boven